Home

Counseling

Innerlijk kind werk

Verlies en rouw

Ongewenst kinderloos

Werkwijze

Wie ben ik

Praktische info

Overig

Elk onbevredigend en pijnlijk gedrag welke we nu voelen is bijna altijd een overlevingsstrategie die wij als kind hebben ontwikkeld en die gebaseerd is op de beperkte overtuigingen en ervaringen die we toen als kind hadden. Ze waren bedoeld om ons pijn te besparen. Toen werkten ze in ons voordeel nu niet meer. Ze zijn vaak tot een masker gevormd waarachter wij onszelf kunnen verbergen of creĆ«erden overtuigingen die we voor waar aannamen. Ze hielden ons weg van onze ware zelf, van wie wij werkelijk zijn. Ze creëerden een onecht ik. Dit proces gebeurt vaak onbewust. In het dagelijkse leven merk je echter wel dat je niet lekker in je vel zit, je mist iets maar weet niet wat. Je ervaart gevoelens van leegte, verdriet, verwarring. Je voelt je ongelukkig en ontevreden en zoekt naar vervulling in je leven. Sommigen laten dwangmatig gedag zien en verslavingen of zijn altijd overactief. Het kan ook zijn dat jij je altijd maar vergelijkt met anderen of dat je doet alsof je alles onder controle hebt, je blaakt zogenaamd van zelfvertrouwen maar binnenin voel je alles behalve dat. Anderen uiten zich in zeuren, bokken, driftaanvallen. Je hebt moeite met grenzen aangeven en voor jezelf opkomen en je laat je leiden door behoeften en gedrag van anderen. Het kan ook zijn dat deze kindverwondingen zich uiten in depressie, ongeluk en zelfkritiek.

Lichaamsgericht werken

Innerlijk kind werk is een therapievorm waarbij lichaamsgericht werken centraal staat. Bij lichaamsgerichte therapie gaat men ervan uit dat lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Tijdens het praten is men vnl. in het hoofd aanwezig maar tijdens het lichaamsgerichte werk wordt er juist een beroep op het gevoel en de intuïtie gedaan waardoor op een dieper bewustzijnsniveau gewerkt wordt. Je maakt daardoor sneller contact met datgene waar het echt om draait en komt sneller tot de kern.

Emotionele conflicten gaan gepaard met lichamelijke klachten en zijn daarmee sterk verweven. Niet verwerkte emotionele problemen worden opgeslagen in het lichaam wat zich kan uiten in lichamelijke klachten. Bewustwording van je lichaam en dat lichamelijk en verbaal uiten maakt dat er energie vrij komt om de achterliggende emotionele problemen aan te pakken. Dit zorgt voor een herstel van balans tussen lichaam en geest. Het doel bij lichaamsgericht werken is telkens het verminderen van psychische klachten. Om dit doel te bereiken gaat lichaamsgericht werken vaak gepaard met therapeutische gesprekken.

Wat doet Innerlijk Kind werk?

Innerlijk Kind werk gaat voorbij aan het intellect door direct contact te maken met het deel van ons dat het meest kwetsbaar is: het innerlijke kind. De zachtheid en gevoeligheid van de innerlijk kind benadering stelt je in staat toegang te krijgen tot diepe gevoelens die begraven hebben gelegen en die moeilijk aan de oppervlakte kunnen komen in andere therapieƫn.

Innerlijk kind werk helpt je jouw eigen angsten en onvermogens te begrijpen en te kunnen plaatsen. Rollen die jij je als kind eigen hebt gemaakt om te overleven zoals ‘het brave kind’, ‘het kind dat altijd maar hard zijn best deed’, ‘het kind dat altijd maar zorgde voor de vrede in huis’, ‘het kind dat altijd maar vrolijk was en de clown uit hing’, ‘het kind dat altijd maar zorgde voor’ worden onderzocht en kunnen worden afgelegd zodat jouw werkelijke, authentieke ik ruimte krijgt om te groeien.

Door innerlijk kind werk gaan bevroren en onderdrukte emoties weer stromen. Als het innerlijk kind zich gezien en erkend voelt in de pijn en als er voldoende veiligheid is kan het verdriet eindelijk naar buiten komen. Er komt dan een rouwproces op gang; rouw om alles wat er niet was en rouw om gebeurtenissen die pijnlijk waren. Je komt dan tevens in contact met jouw werkelijke behoeften. Er kan een stuk bevrijding plaatsvinden, waardoor je meer ruimte en vrijheid als volwassene krijgt om te handelen zoals jij dat wilt.

Wat levert het jou op?

Je zult merken dat je in meer openheid en kwetsbaarheid het leven aan durft te gaan. Je ervaart meer zelfliefde en eigenwaarde. Je bent minder afhankelijk van de goedkeuring van anderen. Relaties zullen door dit inzicht verbeteren. Je begrijpt nu je eigen angsten en onvermogens wat een eerste stap is om je er niet meer door te laten beheersen. We durven door ons masker heen contact te maken met ons innerlijk kind waardoor we meer zullen gaan genieten van het leven zoals een kind dat ook doet: vanuit spontaniteit, verwondering en leergierigheid op zoek naar avontuur en plezier.

(bron: Dick Nijssen)

Terug